Nieuwe telmethode brengt veel dakloze kinderen aan het licht in Den Bosch

 

Den Bosch

Het nieuwe ETHOS-telonderzoek dak- en thuisloosheid dat in de regio Noordoost-Brabant is uitgevoerd wijst uit dat er veel kinderen en jongeren dak- of thuisloos zijn. Tot nu toe was er geen goed zicht op hoeveel mensen er daadwerkelijk dak- en thuisloos zijn. In de regio Meierij en Bommelerwaard zijn 1008 dak- en thuisloze personen geteld. 577 van hen verblijven in de gemeente Den Bosch.

In Den Bosch werden 453 dak- en thuisloze volwassenen geteld en 124 dak- en thuisloze kinderen. Het onderzoek belicht dat dak- en thuisloosheid veel verschillende vormen kan aannemen. Van de 1008 dak- en thuisloze personen in de regio slapen er 32 buiten, zijn er 389 mensen die in een instelling of daklozenopvang verblijven, zijn er 513 mensen die bij familie of vrienden of in een auto of stacaravan verblijven en 36 mensen hebben te maken met een dreigende huisuitzetting. Van 38 mensen is onbekend waar zij verblijven. Daarnaast gaat het ook niet alleen om mannen, zoals vaak wordt gedacht. Een derde van de mensen is vrouw.

Niet iedereen in beeld

De resultaten bevestigen het belang van de nieuwe telmethode waarbij alle organisaties die contact hebben met dak- en thuislozen deelnemen aan de telling. “Om inwoners die dakloos zijn of dreigen te worden goed te kunnen helpen, is het belangrijk dat gemeenten het probleem scherp in beeld hebben”, zegt wethouder Pieter Paul Slikker. “Uit de praktijk wisten we al dat de groep mensen die in een onzekere woonsituatie zit anders en groter is dan de cijfers ons eerder vertelden. De telling bevestigt dit.
De groep is groter, bestaat uit meer vrouwen, kinderen en jongeren dan eerder in beeld was.” Bij de tellingen van het CBS worden kinderen bijvoorbeeld niet meegeteld en daarnaast tellen zij alleen de mensen die in een opvang verblijven. De onderzoekers schrijven in hun rapport dat een goed beeld op dak- en thuisloosheid belangrijk is voor het maken van effectief beleid.